fbpx

Интернет на нещата или Internet of Things (IoT)

30/01/2020

By irusev

Comments

Какво е това?

hand with phoneМоже би сте чували или чели за Интернет на нещата или по-известно като IoT. В този материал ще се опитамe да обясним разбираемо – К’ъв е тоя звяр?  Широколентовият интернет носи много ползи. Скоростта на интернет се увеличава, което пък прави свързването ни в интернет по-лесно от всякога. Безжичният достъп до интернет ни даде възможности да свързваме малки и преносими устройства,  като мобилни телефони, таблети и др. с интернет и да имаме достъп от почти всяка точна на земното кълбо. Това са и основните предпоставки за зараждането на т.нар. Интернет на нещата или “Internet of Things”.

Каква е идеята зад Интернет на нещата?

Идеята предполага все повече и повече устройства в нашия дом да си „говорят“ помежду си. В близко бъдеще, всяка ЛЕД крушка и домашен електроуред ще може да ви “каже” в какво състояние се намира, както и вашето отопление и домашни системи за сигурност – и ще можете да управлявате всичко това от всяка точка на света. Ще можете да ги накарате дори да общуват помежду си, да използвате детектор за движение, за да включите осветлението в дневната, когато някой минава по вашата улица или просто хладилника ви да поръча храна, когато количеството на определен продукт намалява.

Как ще използваме интернет на нещата?

Изгледайте видеото, за да видите как всичките ви устройства могат да са свързани и управлявани през мобилния ви телефон. Вече може да управлявате отоплението и климатика си през телефона, като устройствата комуникират помежду си и разбират къде се намирате по пътя за вкъщи и включват отоплението или охлаждането според вашите предпочитания като например Nest thermostat. Philips’ Hue connected lighting system ви осигурява контрол, докато Smarter coffee machine ви “събужда”, когато прясното и ароматното ви кафе е готово.

Как работят заедно?

Устройствата свързани чрез Интернет на нещата ще могат да общуват помежду си. Притежаваната от Гугъл ‘Works with Nest’ програма позволява на устройства от други производители да работят съвместно с тяхната система Nest system. Тя включва:

  • Гугъл дом и Гугъл мини дом
  • Whirpool пералня и сушилня – работи с Nest термостата, за да разбере кога сте вкъщи и да включи тих режим, или ако забележи, че отсъствате активира освежаващ режим, за да са свежи дрехите ви.
  • Phillips Hue lighting – Когато Nest засече, че нещо не е наред се включва / изключва, за да привлече вниманието ви

През 2015г.на световната CES конференция, шефът на Самсунг БК Юуун говори за важността от отворена екосистема в Интернета на нещата, така че устройствата от различни производители да могат да комуникират помежду си. „Чувал съм, че някои хора искат да създадат една единствена операционна система за Интернет на нещата. Въпреки това изглежда, че тази операционна система работи само с техните технологии и устройства. Това не е достатъчно. Интернет на нещата трябва да бъде безгранично.“ „Знам, че за да се случи Интернет на нещата, е нужна повече от една компания, повече от една индустрия, за да създадат тази вселена. Всички ние трябва да работим заедно. Тази технология чука на вратата ни. Ние държим в ръцете си безгранични възможности. От нас зависи да ги отключим.“

Какъв е смисълът от Интернет на нещата?

Много от нас ще кажат, че няма никакъв смисъл в тази технология и ще я избягват. За други вероятно ще разберат, че може да се използва за подобряване на сигурността, която да ви предупреди, че някой е влязъл в дома ви или просто да хвърляте по едно око на децата си и какво правят след училище. Подобно на всички технологии, може да бъде много притеснително да я ползваме или пък да създава големи удобства. Потенциала на Интернет на нещата е огромен, но от друга страна може да го намираме за странна посока, в която технологията се развива. Има хора, които се притесняват от влиянието оказвано от Фейсбук, и как другояче биха реагирали на идеята за електронно устройство в дома им, което може да следи и събира информация и да я предоставя на трети страни – компании или трети лица. Приятел или враг, едно е сигурно, че технологията ще се интегрира все повече в нашия живот.

Related Posts

Няма намерени резултати

Страницата, която търсите, не може да бъде намерена. Опитайте прецизиране на търсенето или използвайте навигацията по-горе, за да намерите публикацията.

0 Comments

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

News & Updates

Join Our Newsletter

Share This