fbpx

Какво е „Умен дом“

13/01/2020

By irusev

Comments

Какво е умен дом? Как домовете на бъдещето ще изглеждат и ще мислят?

От гласови асистенти до дистанционно контролирани термостати или звънци, вашият дом ще става все по интелигентен в следващите години.

Home control

  • Ако се е случвало да се връщате до вкъщи бягайки, за да проверите дали сте спрели водата, изключили ютията или климатика, то ще оцените предимствата на интелигентния дом.
  • Дистанционното управление на домакинските уреди означава, че бялата ви техника може да бъде наблюдавана от всяка една точка.
  • Камерата свързана с вашия телефон ви позволява да хвърляте по едно око на домашните ви любимци.
  • Гласовият асистент може да ви помага за къщата.

Прочетете още: Какво е умно отопление и колко пари може да ви спести? – Smart warm

Какво е умен дом?

Терминът „умен дом“ или „интелигентен дом“ се използва, за да опише дом, в който има комуникационна мрежа, която свързва различните уреди и позволява да ги управлявате дистанционно, да ги наблюдавате и да имате отдалечен достъп до тях.

Умните устройства са свързани с интернет и повечето притежават различни app -ове. Това позволяват да имате достъп и да ги управляват дистанционно през мобилен интернет или wi-fi мрежа.

Става все по-лесно да изградите умен дом във вашата къща, вила или апартамент. Мобилният интернет е все по-бърз, надежден и по-достъпен от всякога. Подобреното покритие на wi-fi рутерите означава, че само един рутер може да покрие повечете стаи в нашия дом, позволявайки повече устройства да бъдат свързани помежду си.

Още повече, че ниските цени на мрежовото оборудване правят по-евтино от всякога да разширим обхвата на Wi-Fi мрежата в стаи, които досега е било трудно да имаме силен сигнал с един рутер. Дори и по-стари имоти, такива с дебели панелни стени могат да се възползват от мрежа, която осигурява силен сигнал в целия дом.

Какво може да прави умния/интелигентния дом?

Използвайки технологияа във вашият дом, можете да контролирате и да наблюдавате какво се случва в него, дори и когато не използвате смарт телефон, таблет или компютър. Например: Ако току-що сте купили две малки кученца и искате да сте сигурен, че се държат прилично, то може да инсталирате домашна камера, която ви позволява да проверявате вашите любимци, когато поискате.

Технологиите в един умен дом притежават потенциала да редуцират значително битовите ви сметки, като вече не е необходимо да плащате пари за забравени включени уреди. Наблюдавайки вашето отопление, водоснабдяване и електричество, има много по-нисък риск от забравени електро и домакински уреди.

Прочети още: Джаджите които правят дома ти по-умен.

Интелигентния дом може да помогне на някои от най-уязвимите групи в обществото. Някои устройства могат да задействат аларма ако възрастен човек забрави да си изпие хапчетата, падне случайно или поведението му е извън обичайното.

Как да създадете умен дом?

Може да направите вашият дом умен, като инсталирате мрежа, която ви позволява да свържете вашите уреди и устройство. Може също просто да закупите индивидуален продукт, който да свържете с вашия телефон.

Едно от най-популярните устройства за умен дом е гласов асистент, личен помощник който живее в телефона, таблета, тонколонката, видео стрийминг устройство или друго устройство свързано с интернет. Амазон Ехо и Google Home са два от най-обещаващите продукти в този сектор.

Още една популярна джаджа е умния термостат, който ви позволява да настроите отоплението да се включва преди да се приберете вкъщи в студен зимен ден.

Какво представляват продуктите за умен дом?

За да наблюдавате всяко едно движение на вашите домашни любимци, видео камерите са свързани с вашата домашна wi-fi мрежа. Позволява Ви да наблюдавате от всяка една точка на света. Сензорите за движение ви позволяват да видите дали има някакви сериозни промени в дома ви.

За да видите, чувате или говорите с някой пред вратата ви от вашият смарт телефон, опитайте Ring Video Doorbell. Инсталирайки звънеца и мобилното приложение ви позволява да получавате незабавни уведомления, когато имате гост пред вратата.

Google Home и Амазон Ехо са гласово-активирани лични асистенти, които ви позволяват да търсите в интернет, да слушате новини, информация за актуалната пътна обстановка и още много други възможности.

Related Posts

Умно отопление

Какво е умно отопление и защо ни е необходимо? Очаквайте скоро!

0 Comments

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

News & Updates

Join Our Newsletter